17 Лютого 2022 Автор: Олена Самсонова

Якщо дуже просто, то Бойове НЛП - це лінгвістичні прийоми, які забирають впевненість, нав'язують безпорадність і позбавляють людину сили. Найчастіше прийоми ховаються під маскою жарту чи щирої турботи.

Вчора на заході від однієї з учасниць я отримала наступний "комплімент": "Коли я про тебе думаю, то згадую Чебурашку. Інші назвали б тебе товстою і величезною. А я думаю, що ти велика і пухнаста. Як велике ведмежа. Ти солодка. Тебе приємно обійняти. На мою відповідь: "Ну, так красиво мене ще ніхто не ображав", дама зробила здивований вигляд і сказала щось на кшталт: "Ой! Ну що ти ображаєшся? Я ж говорю, що ти хороша! Ти мені подобаєшся! Не треба так реагувати".

Начебто тобі зробили комплімент, сказали, що ти чудова. Але чому після такого "компліменту" залишається такий неприємний післясмак?

Все просто! Це не комплімент! Це свідоме чи неусвідомлене використання однієї з прийомів Бойового НЛП.

ПРИЙОМ ПО КРОКАХ

1. Сказати щось приємне.

2. Озвучити антикомплемент (повісити у повітрі неприємний образ), який може образити та образити людину. Можна застосувати принижувальну асоціацію чи метафору. Можна зробити зсув у невигідну роль.

3. Відразу після цього зробити комплімент, використовуючи гарні та приємні образи та асоціації.

4. Якщо людина відреагує на першу частину з образою, звинуватити її в нерозумінні жартів, наїзді, і образитися у відповідь, нав'язуючи почуття провини.

ПРИКЛАДИ

- Ти така мила. Хтось би знайшов тебе худою та непоказною. Але тільки не я. Я вважаю тебе легкою, таємничою, яка володіє якоюсь чарівною і незрозумілою багатьом красою. Ти схожа на симпатичного комарика.

- Ти, звичайно, безрукий придурок, але за те, що ти намагаєшся і робиш усе з відкритим серцем, тобі можна багато пробачити. Милий морський котик.

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВПЛИВУ

1. Будь-яке слово викликає у голові картинку, яку скасувати та забути не можна. "Товстий", "непоказний", "безрукий придурок", "Чебурашка", "комарик", "морський котик" - повисають картинкою в просторі, і змушують людину надіти ці картинки на себе і поринути у негативні емоції.

2. Навіть якщо після цього з'являються "милий ведмежа", "таємнича", "легка", "милий" і так далі - це не перебиває і не скасовує попередні негативні образи, які продовжують впливати на людин.

3. Рольові зсувки - переведення людини з сильної ролі, наприклад, "Провідного заходу", в більш слабку і смішну, наприклад в "Чебурашку" або в "ведмежа", може поставити людину в смішне становище і позбавити її впевненості в поточному контексті (якщо людина не вміє захищатися від рольового маніпулювання).

4. Образа – це спосіб впливу. Маніпулятор, посилаючись на другу "хорошу частину" свого "компліменту", намагається навісити на опонента почуття провини, відсутність почуття гумору та "дивність" у сприйнятті "просто слів".

ЗАХИСТ

1. Сказати людині, що Ви бачите її прийом та образу. І на спробу на вас образитись попросити не маніпулювати (Прийом називається "Я бачу, що ти робиш").

2. Повернути "комплімент" і вступити у війну. Тобто застосувати ту саму схему у зворотний бік.

3. Розірвати шаблон, знайшовши у образі дуже виграшні сторони чи наслідки.

Наприклад: "Білих ведмедиць" краще не зачіпати. Я "ведмежа", який може розірвати за бажання на шматки. Хоча можу бути розумною та комунікабельною, як герої добрих мультиків.

Сподіваюся, ця стаття принесе вам користь.

Вивчайте НЛП, вивчайте себе, захищайте себе та своїх близьких від чужого впливу та маніпуляцій.